САСТАНАК У СЕКРЕТЕРИЈАТУ ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ

Дана 19.10.2021. године у просторијма Секретаријата за људске ресурсе, Министарста унутрашњих послова, Републике Србије, одржан је радни састанак са помоћником министра унутрашњих послова и начелником Сектора за људске ресурсе, господином Владимиром Илићем, замеником начелника за људске ресурсе госпођом Горданом Јековић, координатором Сектора Драгишом Анђелковићем и делегацијом Полицијског синдиката Србије коју је предводио председник Вељко Мијаиловић.

Председник Полицијског синдиката Србије, Вељко Мијаиловић је представнике послодавца упознао са раније достављеним дописима о проблематици која је у предходном периоду оптерећивала полицијске службенике, а који су достављани, генералу Малешићу као лицу одређеном са сарадњу са синдикатима и то:

Дописом број 325/2021 од 15.03.2021. године скренута је пажња на положај радника МУПа, који обављају послове у вези исхране и смештаја, односно проналажења модалитета помоћи овој, неоправдано запостављеној категорији запослених у нашем Министарству.

– Заменица начелника Сектора, Гордана Јековић је том приликом рекла да су у министарству упознати са наведеном проблематиком и самим незавидним положајем у којем су се нашла наведена групација запослених и да се улажу велики напори како би се у законсконским оквирима решила наведена ситуација. Након наше иницијативе упућена је депеша на терен свим руководиоцима а која се односи на решавање прековремених сати.
– Помоћник министра и начелник Сектора за људсек ресурсе Владимир Илић је том приликом рекао да се наведени проблем и само побољшање материјалног стања ове групе запослених са најнижим примањима у МУПу, решава кварталним увећањем плате у износу од 10% што представља око 1500 запослених. Такође је нагласио да је у досадашњем периоду спрам реалних могућности Министарство унутрашњих послова успело да 50 намештеника пређу у статус сталног запослења а интенција је да до краја године још 100 намештеника добију статус стално запосленог у Минстарству унутрашњих послова.

Дописом број 319/2021 од 11.03.2021. године указали смо на проблем око издавања адекватног Уверења за учеснике у одбрани територијалној целовитости суверинитета и уставног уређења Републике Србије, односно учествовања у оружаним сукобима на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија у периоду од 24.03.1999. године до 24.06.1999. године где том приликом долази до неуједначеног поступања одређених Полицијских управа а сходно томе полицијски службеници добијају различите статусе.

– Заменица начелника Сектора, Гордана Јековић, је констатовала да је одмах након нашег дописа упућена депеша свим Полицијских управама и том приликом је наведено да на основу службених захтева Локалне самоуправе, Полицијске управе доставе неопходне податке на основу којих ће исти моћи да издају адекватне потврде.

Дописом број 987/2021 од 17.09.2021. године указали смо на потребе опремања радника УКП-а МУПа РС али и на опремање свих осталих полицијских службеника имајући у виду предстојећу зимску сезону.

– Помоћник министра и начелник Сектора за људсек ресурсе Владимир Илић је том приликом изнео даје за дан 20.10.2021. године предвиђен састанак са представницима фирме „Јумко“ која је на основу уговора са нашим министарством предвиђена да шије униформу за полицијске службенике и тада је констатовано да ће до краја текуће недеље за потребе полицијских службеника бити испоручено око 5.000 ветровки, а до краја 2021. године још око 7.000 ветровки, док су за набавком обуће још увек преговори у току уз давање приоритета домаћим фирмама.
Дописом 981/2020. Од 07.12.2020. године, а којим смо се обратили министру унутрашњих послова, а којим смо указали на свеобухватну проблематику у Полицијским управама како у погледу недоследне примене одредби ПКУ-sljrа тако и недовољној опремљености материјално техничким средствима и самом канцеларијском простору који је неадекватан за одређен број полицијских службеника

– Помоћник министра и начелник Сектора за људске ресурсе Владимир Илић да сходно буџетским средствима је приступљено решавању свих проблема и том приликом је изјавио да у досадашњем периоду посебна пажња је посвећена на изналажењу законских могућности увећања коефицијента које је одеђена руководиоцима Управа и та је само у текућем месецу награђено са увећањем коефицијента плате скоро 9000 људи а да ће у наредном месецу коефицијент бити увећан свим припадницима Управе граничне полиције.
На крају састанка Помоћник министра и начелник Сектора за људске ресурсе Владимир Илић се захвалио на сарадњи и на свим изнетим и указаним системским проблемима, док је ПСС поздравио добро успостављене партнерске односе са садашњим представницима Министарства унутрашњих послова, јер смо уверени да смо на истом путу у заштити права полицијских службеника и подизања материјалног статуса у реалним оквирима.

Script Selection

Слични текстови