INTERVJU PREDSEDNIKA PSS LISTU VESTI

Хркаловићева хтела да нас угаси!

Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије (ПСС) истиче за “Вести” да је и поред озбиљних безбедносних ризика Србија и даље једна од најсигурнијих држава у региону, али и Европи, а да то не би било могуће без јасне одлучности државе да обезбеди мир свим својим грађанима.

– Због тога пружамо пуну подршку председнику Александру Вучићу и министру унутрашњих послова Александру Вулину у даљој борби против криминала и корупције. Без те одлучности то не би било могуће – каже Мијаиловић.

Представници овог синдиката почетком недеље одржали су састанак са челницима МУП-а на ком су први пут били и синдикални представници из сектора

Жандармерије, УКП, граничне полиције, а с циљем да изложе актуелне проблеме кад је реч о потребама припадника МУП.

Наш глас се чуо

– Синдикални посао јесте борба за права радника и драго нам је да се наш глас добро чуо. Охрабрује што ће већ до краја године доћи и до конкретних помака и кад је реч о набавкама нових униформи и обуће, али и нових средстава за рад чиме ће умногоме бити олакшан рад полицији – каже Мијаиловић.

Према његовим речима, држава је недвосмислено показала да је спремна да се обрачуна са организованим криминалом, али и са појединцима из редова МУП који су то спречавали.

– ПСС је најбољи пример на који начин су пролазили сви они који су отворено указивали на проблеме у систему МУП. Због те критике изгубили смо репрезентативност и пошто је тај процес још пред Уставним судом не желим да га коментаришем, али чињеница је да су наши чланови били приморавани да се ишчлањују. Већина нас је била малтретирана и шиканирана и то су чинили они против којих су већ увелико подигнуте оптужнице – каже Мијаиловић.

Он тврди да је његов синдикат био под директним ударом некадашње државне секретарке МУП-а Дијане Хркаловић. Према речима Мијаиловића, она је користила све механизме, па чак и медије да би уништила ПСС.

Уценом до исписнице

– Људи су приморавани да до одређеног времена донесу исписницу из ПСС уколико желе да задрже посао. Дневни извештаји који су ишли у МУП нису садржавали број почињених кривичних дела или хапшења, већ искључиво колико је људи напустило ПСС – прича Мијаиловић.

Он каже да је, мада са завршеним факултетом и на мастер студијама, са места помоћника командира станице на Чукарици, преко ноћи премештен да будем вођа смене у Железнику.

– Истовремено, представници неких других синдиката, који су подржавали безакоње, преко ноћи су напредовали у служби, што се ни у Џибутију не би догађало. Испоставило се да је ПСС био у праву и једино ми је жао што наш глас није могао да се чује на време. Тако би се много тога спречило, јер је групица појединаца бахатошћу заправо блатила цео систем МУП – закључује председник ПСС.

Спречена злоупотреба

Председник ПСС Вељко Мијаиловић каже да је управо захваљујући председнику Србије Александру Вучићу спречено да чак 1.500 припадника МУП буде отпуштено на основу “анализе ризика”.

– Захваљујући управо Дијани Хркаловић, из активне службе је без икаквог основа требало да се отпусти 1.500 припадника МУП по тој “анализи ризика”. Због тога сам чак започео штрајк глађу. Међутим, Александар Вучић, тада премијер Србије, позвао ме је и када сам му рекао о чему је реч лично је стопирао те отказе – открива Мијаиловић.

Веза с мафијом

Мијаиловић каже да је већи део МУП-а немоћно посматрао начин на који мафија управља руководиоцима неких сектора, али и полицијских синдикалних организација.

– Не може ништа да се сакрије. Неки су свакодневно седели у друштву криминалаца, други учествовали у њиховом скривању, па чак и мимо закона их ослобађали из притвора. А где су дивљачке вожње поршеима по Врњачкој Бањи и малтретирање полицајаца који су то покушавали да спрече. Било је буквално свега и свачега – описује Мијаиловић.

Погубна пракса

Мијаиловић открива да су челнике МУП-а упозорили на апсурд да због неажурности појединих сектора у полицији држава плаћа милионске одштете у судским споровима и да та пракса мора да се прекине.

– МУП по правилу губи те судске спорове о чему смо известили помоћника министра и да се те тужбе реше мирним спором, јер је реч о више хиљада процеса. Реч је о великим средствима која се издвајају из буџета уместо да се искористе за набавку нове опреме, отварање полицијских станица или повећање примања – каже Мијаиловић.

Веће плате и нова опрема

Помоћник министра унутрашњих послова и начелника Сектора за људске ресурсе Владимир Илић је након састанка са представницима ПСС оценио да се услови рада припадника полиције побољшавају и унапређују кроз материјални положај, набавку опреме, возила, униформи, као и реновирање и адаптацију објеката и зграда полицијских станица.

Он је казао и да је са синдикалцима договорио наставак сарадње по питању социјално-економског положаја запослених кроз социјални дијалог и међусобно уважавање.

Илић је додао да председник Александар Вучић и министар Александар Вулин чине све како би ојачали материјални положај полиције не само кроз повећање плата, већ и кроз решавање њиховог стамбеног питања путем станоградње за припаднике снага безбедности, али и кроз друге видове награђивања и подршке.

– Изузетно ми је драго да за наш рад имамо и подршку синдиката – поручио је Илић.

Script Selection

Слични текстови